Fork Home

WEST HAMPSTEAD FRONT GARDEN

After being overlooked and neglected for many years, the owners of the flats in this lovely Victorian conversion in leafy West Hampstead decided it was time to give their beautiful building the entrance it deserved.

The existing orange tiled steps were removed and replaced with bull-nosed sawn and sandblasted Indian sandstone, sealed to keep the dirt out before being laid. A large existing concrete slab was removed and a new forecourt installed, also in Indian sandstone to match the steps. Walls on either side of the steps were rebuilt, rendered and painted brilliant white before being capped with bespoke made coping stones, also sealed to prevent dirt penetration.

Finally a trio of fiberstone pots with clipped Buxus balls were placed along the boundary to add a touch of green to the crisp new front garden.

A set of contemporary sandstone steps at the entrance of a brick town house
The side view of a set of entrance steps to a brick town house, with white rendered walls
A close up of a set of sawn sandstone steps with light coloured grout

"Our front entrance steps were in very poor condition, and water was leaking into the basement room below. Fork Garden Design stripped and rebuilt our front entrance stair and forecourt.

The work included rebuilding the stair walls as the existing structure was crumbling away; re-rendering the external walls with a layer of fibre-mesh underlay to reinforce the structure; and paving the steps and forecourt with high quality sandstone slabs. During the construction, Fork Design also coordinated with the waterproofing specialist to sequence the work."

Erica (West Hampstead) - Click here to read their full review

A trio of Buxus balls in tall grey planters against a dark grey fence, on a patio of sandstone
Buxus balls in tall plant pots on a front garden patio, next to bright wide sandstone steps
A set of damaged tiled red garden steps with red rendered wall

THE GARDEN BEFORE

Untouched for years, the tiles were loose with missing grout causing water to penetrate into the strorage room below. The side walls were unstable due to the years of damp seeping through the render.

Two landscapers working to rebuild a new set of entrance steps to a brick town house

DURING THE BUILD

Once work was underway it became evident that the existing rendered walls were unsafe and therefore needed to be taken down and rebuilt before being rendered and painted.